Pemeliharaan , pengekalan , pemulihan dan pengawetan bangunan-bangunan bersejarah di Kuala Lumpur / Masran Saruwono - Saruwono, Masran (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1983)
Kajian ini adalah sebar.agian daripada kehendak Jabatan Senibina; Kajian Senibina, Perancangan, dan Ukur, Institut Teknologi Mara untuk penganugerahan Diploma in Architecture, la bertujuan untuk memberi analisa am kepada penuntut tentang pengetahuan mereka didalam bidang Senibina dan yang berkaitan dengannya. Kajian yang bertajuk 'Pemeliharaan, Pengekalan, Pemulihan dan Pengawitan Bangunar-bangunan Bersejarah di Kuala Lumpur ini merangkumi beberapa aspek pengekalan dan pemeliharaan bangunan-bangunan yang diwartakan dibawah Akta Benda Purba 1976. Ini merangkumi sejarah ringkas perkembangan Kuala Lumpur, tujuan, program dan cadangan pengekalan dan langkah-langkah yang wajar untuk kejayaan program ini.