Kajian keberkesanan pengurusan agihan dana zakat di Malaysia / Prof. Madya Dr. Abdul Halim Mohd Noor , Prof. Madya Musa Ahmad, Prof. Madya Dr. Mujaini Tarimin, Dr. Hassan Bahrom, Shawal Kaslam - Mohd Noor, Abdul Halim (Institute of Research, Development and Commercialization , Universiti Teknologi MARA, 2004)
Kesedaran terhadap tanggungjawab untuk menunaikan zakat di kalangan umat Islam di Malaysia secara umumnya semakin meningkat. Pelbagai usaha telah dijalankan untuk memastikan zakat sebagai rukun Islam yang lima dapat dilaksanakan dengan sempurna dan kutipan zakat dapat diagihkan dengan baik. Penubuhan institusi zakat yang formal merupakan agenda yang telah dijalankan oleh pihak yang berkuasa. Kesan dari usaha ini, hasil kutipan zakat oleh institusi zakat di setiap negeri di Malaysia telah meningkat. Beberapa isu mengenai zakat telah dikenalpasti oleh beberapa kajian yang telah dijalankan. Waiau bagaimanapun, sebahagian besar kajian tertumpu kepada isu-isu yang berkaitan dengan kutipan zakat. Kajian keberkesanan agihan dona zakat masih lagi kurang dijalankan. Kajian ini telah ber jaya mengenalpasti beberapa kelemahan dan kekuatan institusi zakat di Malaysia.