The grammatical errors made by ESL learners in directed and continuous writing / Nur Amirah Nordin - Nordin, Nur Amirah (Faculty of Education, 2014)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kesalahan tatabahasa dalam Bahasa Inggerirs yang dilalakukan oleh pelajar dalam karangan berformat serta dalam karangan tidak berformat . Kajian ini juga bertujuan untuk mengenal pasti sama ada kesalahan tatabahasa Inggeris yang dilalukan oleh para pelajar dalam karangat berformat adalah berbeza atau sebaliknya dengan kesalahan tatabahasa dalam Bahasa Inggeris yang dilakukan oleh para pelajar dalam karangan tidak berformat. Kajian ini melibatkan 28 orang sampel pelajar tingkatan empat dari Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Dapatan kajian menunjukkan untuk karangan berformat, pelajar telah melalukan kesalahan tatabahasa dalam Bahasa Inggeris yang tertinggi dalam kategori Kata Kerja (29%) diikuti dengan Kesesuaian Penggunaan Subjek dan Kata Kerja (24%). Pelajar juga melakukan kesalahan tatabahasa dalam Bahasa Inggeris apabila menggunakan Kata Nama (18%). Sementara itu, bagi kategori karangan tidak berformat, tiga kesalahan tatabahasa utama dalam Bahasa Inggeris adalah "Tenses" (66%), diikuti dengan Kata Kerja (18%) dan Kesesuaian Penggunaan Subjek dan Kata Kerja (7%) . Dapatan kajian juga menunjukkan kesalahan tatabahasa dalam Bahasa Inggeris bagi karangan berformat dan karangan tidak berformat tidak menunjukkan perbezaan yang ketara.