Penggunaan bahan bercetak dalam melaksanakan tugasan akademik di kalangan pelajar di UiTM Kampus Puncak Perdana / Sahidawati Iziwn Mohd Sahlan - Mohd Sahlan, Sahidawati Iziwn (Faculty of Information Management, 2006)
Bahan bercetak adalah sumber utama di perpustakaan akademik. Penggunaan bahan bercetak dalam pembelajaran secara tradisional telah digunakan sebagai cara untuk mengawal penggunaan perpustakaan akademik yang tinggi kos sumbernya. Dengan adanya akses dalam rangkaian bagi mendapatkan informasi, kebanyakan perpustakaan akademik menawarican kedua-dua sumber bercetak dan bukan bercetak bagi membantu pelajar melakukan kerja kursus. Pelbagai faktor termasuk kos, keselesaan dan masa mempengaruhi keputusan pelajar untuk menggunakan bahan bercetak.