Kehadiran humor (jenaka) di dalam persembahan teater tradisional Mak Yong: Satu kajian terhadap watak Peran / Amirol Syawal Saleh - Saleh, Amirol Syawal (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Dalam persembahan teater tradisional Mak Yong, watak Peran merupakan salah satu watak yang sangat penting selain watak Pak Yong (Raja). Peran akan membawa perwatakan yang lucu. Unsur jenaka akan sering diketengahkan oleh Peran Tua dengan Peran Muda dan ketika berhadapan dengan Pak Yong (Raja). Walaupun watak Peran dalam persembahan adalah humor tetapi ianya mempunyai kepentingan, kelebihan dan kekuatan yang tersendiri. Selain mengetengahkan unsur jenaka, watak Peran ini berperanan sebagai penggerak cerita. Tujuan kajian ini dilakukan adalah bagi memberikan informasi mengenai tujuan utama watak Peran dalam persembahan teater tradisional Mak Yong. Metodologi kajian ini adalah berbentuk kaedah kualitatif iaitu mengumpul bahan dan data melalui buku-buku ilmiah, majalah, jurnal, menemu ramah ahli akademik dan penggiat Mak Yong yang berpengalaman. Kajian ini mengharapkan penonton dapat membuka mata dan memahami tujuan asal Peran menggunakan lawak jenaka sebagai asas jalan cerita. Seandainya penonton masih lagi kabur dengan lakonan watak Peran, mereka bolehlah meninjau hasil kajian ini bagi melihat dan mencedok sedikit sebanyak ilmu yang mungkin berguna dalam proses pemahaman mereka terhadap peranan watak Peran dalam persembahan Mak Yong. Oleh itu, kajian ini menekankan teknik jenaka yang digunakan oleh Peran dan tujuan jenaka tersebut dilakonkan