Projek kesan khas animasi pendek Harmony: Kajian terhadap teori perbezaan binari Levi’ Strauss / Hariz Aizuddin Adnan - Adnan, Hariz Aizuddin (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Di Malaysia, penggunaan kesan khas terhadap pembikinan sebuah filem atau filem animasi boleh dikategorikan jauh ketinggalan jika dibandingkan negara maju di luar sana. Tujuan utama filem animasi pendek bertajuk Harmony ini dibuat adalah untuk mengaplikasikan perbezaan binari melalui kesan khas dan menzahirkan perbezaan corak melalui kesan khas di dalam filem animasi pendek bertajuk Harmony. Kerangka teori yang digunakan di dalam projek ini adalah teori perbezaan binari oleh Levi-Strauss. Kaedah utama yang digunakan di dalam menghasilkan projek filem animasi pendek ini adalah melalui pengaplikasian kesan khas, rujukan melalui buku dan sumber internet. Hasil kajian yang didapati melalui projek filem animasi pendek ini adalah, kesan visual yang diaplikasikan membantu dalam mengenal pasti perbezaan binari. Kesimpulannya, perbezaan binari dapat digunapakai oleh juruanimasi dalam mencipta sesebuah animasi untuk mempelbagaikan jalan cerita dan watak di dalam penceritaan. Melalui projek ini, pengkaji dapat mencadangkan agar juruanimasi dapat meneroka dan mempelbagaikan lagi konsep perbezaan binary untuk diterapkan di dalam animasi mereka