Interpretasi Lucid Dream dalam tiga filem Hollywood kontemporari / Mohd Ferdaus Hassan - Hassan, Mohd Ferdaus (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Saban hari di sepanjang hidup, manusia akan bermimpi ketika tidur. Manusia akan melalui pelbagai pengalaman yang kadangkala di luar batasan pemikiran melalui mimpi. Mimpi sering dilupakan setelah bangun daripada tidur kerana ianya terjadi melalui proses pemikiran minda bawah sedar. Ramai manusia di seluruh dunia mempercayai mimpi merupakan petunjuk dan memberi makna tentang perkara yang telah, sedang atau akan berlaku di masa hadapan. Kajian terhadap interpretasi mimpi merupakan penelitian terhadap penafsiran atau makna dari apa yang kita mimpikan. Mimpi seringkali dikaitkan dengan fantasi yang merupakan penghubung antara impian, harapan atau keinginan manusia dan ianya merupakan salah satu cabang kajian psikoanalisis. Dari perspektif filem, interpretasi mimpi digambarkan sebagai suatu elemen fantasi yang mempunyai makna dan maksud tertentu menerusi plot penceritaan. Rumusan permasalahan dalam penelitian ini adalah sejauh manakah gambaran fantasi menerusi mimpi yang diekspresikan dalam filem – filem Hollywood memberi makna sepertimana mimpi yang sebenar. Sehubungan itu, kajian ini menfokuskan filem Hollywood yang mengaplikasikan teori lucid dream sebagai kaedah merealisasikan fantasi dalam mimpi. Objektif kajian ini adalah untuk mendiskripsikan pengklasifikasian antara mimpi, fantasi dan lucid dream sebagai kaedah yang digunapakai dalam filem – filem Hollywood. Hasil kajian dalam penelitian ini adalah secara teorikal dan praktikal. Secara teorikal, penelitian ini akan memberi pemahaman terhadap pengetahuan tentang interpretasi mimpi, fantasi dan lucid dream yang diaplikasi dalam filem – filem Hollywood. Secara praktikalnya, kajian ini dapat memberi manfaat untuk mengembangkan ilmu psikoanalisis khususnya penelitian terhadap mimpi dan fantasi. Paradigma kajian ini bersifat kualitatif dengan memfokuskan teks dan idealogi filem sebagai objek analisis. Antara kaedah kajian utama yang digunakan adalah analisis kandungan, temuramah, kajian perpustakaan dan sumber internet