Projek teater Semerbak: teori hierarki keperluan Maslow di dalam pengurusan pentas / Mustakim Mohd Rawi - Mohd Rawi, Mustakim (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Di Malaysia, penggunaan teori Hierarki Keperluan Maslow telah banyak digunakan dalam beberapa bidang untuk mengenalpasti tahap kepuasan bekerja dikalangan pekerja. Kajian ini bertujuan untuk melihat kesan penggunaan teori Hierarki Keperluan Maslow terhadap pengurusan pentas. Objektif kajian ini terbahagi kepada dua iaitu pengaplikasian teori ke dalam Pengurusan Pentas. Membuat pecahan peringkat tugasan untuk Pembantu Pengurus Pentas. Kerang kateori yang difokuskan terhadap kajian ini adalah berdasarkan konsep teori yang diaplikasikan, hierarki kedudukan jawatan Pengurus Pentas dan pecahan tugasan untuk Pembantu Pengurus Pentas. Kaedah utama yang digunakan dalam kajian ini adalah soal kaji selidik, pemerhatian sendiri dah temu ramah. Berdasarkan permentasan Teater Semerbak, hasil kajian dapat dilihat sejauh mana keberkesanan dalam pecahan tugasan yang dibuat tidak membebankan dan membantu dalam kelancaran perjalanan persembahan teater ini. Secara kesimpulannya, Pengurus Pentas memainkan peranan penting dalam memastikan persembahan teater berjalan dengan lancar. Melalui kajian ini, pengkaji mencadangkan untuk kajian selanjutnya diteruskan mengguna kanteori yang sama namun berbeza dari segi kaedah yang digunakan bagi mengemas kini hasil kajian untuk kegunaan di dalamPengurusan Industri Kreatif