Projek animasi 3D pendek The Great Escape: Muzik latar dan tempo dalam animasi bukan verbal terhadap emosi dan naratif / Nur Safiyah Ismail - Ismail, Nur Safiyah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Elemen bunyi di dalam filem-filem animasi telah lama digunakan dengan perkembangan teknologi. Ianya memainkan peranan yang penting untuk penyokong sebuah penceritaan, penyampaikan emosi dan membangkitkan sesuatu aksi. Kajian ini mengkaji tentang peranan serta kepentingan muzik latar dalam meluahkan emosi dan menyokong penyampaian naratif di dalam animasi bukan verbal. Selain itu, kajian ini menyelidik kajian Hevner’s Adjective Circle Study mengenai elemen eksperasi emosi dalam muzik untuk memahami hubungan di antara muzik latar dan emosi. Bagi kajian ini, muzik latar akan memainkan peranan utama dalam mengekspirasikan emosi di dalam naratif. Hasil kajian akan diperolehi dengan mengaplikasikan sebuah muzik latar yang akan dihasilkan untuk projek animasi 3D pendek berjudul The Great Escape