Projek penulisan novel Galau: Aplikasi firman Allah terhadap emosi sedih dan marah melalui watak protagonist / Nurul Idayu Mohamad Daip - Mohamad Daip, Nurul Idayu (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Kajian ini dilakukan bagi menghasilkan projek penulisan novel Galau. Di dalam kajian ini, pengkaji menggunakan firman Allah s.w.t terhadap emosi sedih dan marah pada watak protagonis. Bagi projek penulisan kreatif, pengkaji mengaplikasikan firman Allah terhadap emosi sedih dan marah pada watak protagonis dan kesannya. Pengkaji menggunakan kaedah kualitatif sebagai metodologi kajian. Hasil daripada kajian yang dilakukan, pembentukan watak dan perwatakan Faiqah Idora sebagai watak protagonis memberikan kesan dan membantu dalam mempelbagaikan jalan cerita dengan lebih teratur. Selain dari itu, hasil kajian yang dilakukan ini dapat membuktikan bahawa karya kreatif dapat dilakukan dengan baik berdasarkan maklumat yang sahih dan menggunakan aspek yang berkaitan terhadap penciptaan jalan cerita.