Keberkesanan tumbuh-tumbuhan sebagai tarikan utama taman rekreasi. Kes kajian: Taman Rekreasi Kawasan Perumahan Setiawangsa / Mas Iskandar Paiman - Paiman, Mas Iskandar (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1991)
Taman Rekreasi merupakan satu tempat yang perlu untuk manusia dan setiap manusia tidak menafikan akan kepentingannya. Perkaitan yang perlu ada dengan Taman Rekreasi ini adalah rekabentuk yang diolahkan untuknya terutamanya berkenaan dengan tumbuh-tumbuhan yang menjadi kandungan sebagai faktor tarikan utama. Kajian tentang tumbuh-tumbuhan yang terubat dan keberkesanannya dalam mewujudkan rekabentuk yang berjaya adalah penting untuk dilakukan.