Pemeliharaan dan keselamatan model monumen di Taman Tamadun Islam Pulau Wan Man Kuala Terengganu / Nurul Fatihah Maruan - Maruan, Nurul Fatihah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Kajian ini tertumpu kepada proses pemeliharaan dan keselamatan yang dijalankan ke atas monumen di Taman Tamadun Islam Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. Umum mengetahui yang Taman Tamadun Islam ini merupakan sebuah taman tema yang bertemakan pendidikan dan libur diri yang menempatkan 22 koleksi monumen dari seluruh dunia yang merentasi benua Asia, Eropah dan Afrika. 22 monumen ini merupakan monumen yang diketengahkan pembinaan agong semasa empayar islam tersebar dan mempengaruhinya dalam Tamadun Islam sekarang. Kajian ini merangkumi segala aspek pemeliharaan yang dilakukan ke atas 22 buah model monumen iaitu proses penyelenggaraan, bahan yang digunakan, faktor pemeliharaan dan bagaimana proses pemeliharaan dijalankan. Menggunakan konsep monumen, pemeliharaan model monumen dan keselamatan persekitaran untuk menguatkan hujahan dalam tajuk kajian. Kaedah metodologi yang digunakan adalah kaedah kualitatif iaitu kaedah temubual, pemerhatian, koleksi model monumen dan juga menggunakan kerangka teori untuk mengumpulkan maklumat hasil kajian. Daripada kajian yang dijalankan, didapati hasil kajian ini juga memberi tumpuan kepada keselamatan monumen yang menekankan kepada keselamatan monumen daripada pengunjung terutamanya, pegawai yang bertanggungjawab dalam menjaga monumen dan juga tanggungjawab pegawai tersebut dalam mengawasi monumen tersebut. Faktor keselamatan ini juga bukan sahaja tertumpu kepada monumen tersebut tetapi turut merangkumi kepada persekitaran monumen