Pemeliharaan keasrian bangunan warisan: Kajian terhadap Muzium Diraja Kuala Kangsar, Perak / Wan Solehah Mior Othman - Mior Othman, Wan Solehah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Kajian ini lebih menfokuskan mengenai strategi pemeliharaan keasrian bangunan warisan yang dijalankan terhadap Muzium Diraja Kuala Kangsar, Perak. Muzium Diraja Kuala Kangsar telah diwartakan sebagai Tapak Warisan Sejarah di bawah Akta 645 pada 9 Mac 2009. Bangunan-bangunan warisan merupakan satu sejarah negara yang amat bernilai dan berharga. Bagi mengekalkan bangunan-bangunan warisan ini, pemeliharaan hendaklah dijalankan untuk menjamin keutuhan dari segi reka bentuk dan nilai seni bina. Pemeliharaan merupakan satu proses penjagaan sesuatu tempat atau bangunan bagi tujuan mengekalkan corak, kebudayaan dan keadaan asalnya. Kajian adalah berdasarkan pendekatan kualitatif melalui kaedah temubual terancang dan rujukan perpustakaan dan pelbagai kaedah pencari data. Hasil kajian menemukan bahawa ciri konservasi itu perlu diterapkan dalam struktur bangunan warisan. Mengekalkan warisan seni bina bangunan ini juga melibatkan proses penyelenggaraan, pengekalan, pemeliharaan, pembinaan semula dan pengubahsuaian. Dengan adanya kajian ini diharap akan menambahkan lagi bahan mengenai tajuk ini dan sebagai panduan kepada mereka yang berminat dalam lapangan pemeliharaan bangunan warisan di Malaysia khususnya.