Strategi pengurusan koleksi di Muzium Negeri, Negeri Sembilan / Nurul Shakil Mohamad Khams - Mohamad Khams, Nurul Shakil (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Kajian ini lebih menumpukan kepada aspek pengurusan koleksi yang dijalankan di Muzium Negeri, Negeri Sembilan. Kajian ini juga menumpukan kepada kaedah konservasi barangan koleksi, kaedah penstoran dan keselamatan barangan koleksi serta dasar perolehan bagi barangan koleksi. Objektif utama kajian adalah mengenalpasti strategi pengurusan koleksi yang dijalankan di Muzium Negeri, Negeri Sembilan. Kajian ini penting kerana dilihat sebagai salah satu usaha di dalam mengekalkan warisan bangsa dan negara. Strategi pengurusan koleksi serta dasar-dasar yang telah digunakan oleh sesebuah muzium itu adalah bertujuan untuk mewujudkan sebuah pengurusan koleksi yang sistematik. Kajian adalah berdasarkan pendekatan kualitatif melalui kaedah pemerhatian, temubual, pengumpulan data, dan rujukan media elektronik. Daripada kajian yang dilakukan mendapati bahawa Muzium Negeri, Negeri Sembilan menggunakan kaedah konservasi, kaedah penstoran dan keselamatan barangan koleksi serta dasar perolehan bagi barangan koleksi. Oleh itu, daripada kaedah-kaedah ini membuktikan bahawa Muzium Negeri, Negeri Sembilan telah mengamalkan strategi pengurusan koleksi yang menyeluruh