Implikasi Akta Warisan Kebangsaan (2005): Kajian terhadap restorasi bangunan bersejarah Muzium Perak,Taiping / Wan Nur Sakinah Mior Suhaimi - Mior Suhaimi, Wan Nur Sakinah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Kajian ini memfokuskan mengenai aspek strategi pengurusan muzium yang telah digunakan oleh pihak pengurusan Muzium Perak, Taiping. Muzium Perak tersebut telah mula diwartakan sebagai Tapak Warisan Sejarah di bawah Akta 645 pada tahun 2012. Bangunan-bangunan warisan ini adalah merupakan salah satu daripada khazanah berharga dan bernilai yang telah dimiliki oleh negara ini. Bagi menjamin keberlangsungan serta pengekalan tinggalan bersejarah ini, proses pemeliharaan hendaklah dijalankan bagi menjamin keutuhan serta keaslian kondisi sebenar muzium berkenaan walaupun usia Muzium Perak telah genap 130 tahun pada 2014. Pemeliharaan adalah merupakan penjagaan sesuatu tempat serta bangunan yang bertujuan mengekalkan corak, kebudayaan, dan juga keadaan asalnya. Kajian ini adalah berdasarkan pendekatan kualitatif melalui kaedah temubual secara terancang, rujukan perpustakaan, kajian lapangan, serta pelbagai kaedah pencarian data.Hasil kajian yang dilakukan mendapati bahawa ciri-ciri konservasi perlu diterapkan dalam struktur pengurusan bangunan warisan.Proses mengekalkan warisan bersejarah ini juga melibatkan aktiviti penyelenggaran, pengekalan, pemeliharaan, dan juga pengubahsuaian. Berdasarkan kajian yang telah dijalankan ini, diharapakan menambahkan lagi bahan rujukan mengenai aspek pengurusan institusi permuziuman di Malaysia khususnya dan sekaligus sebagai panduan kepada golongan individu mahupun kelompok masyarakat yang meminati lapangan pengurusan seni warisan muzium