Peranan elemen psikik sebagai ciri utama dalam filem The Conjuring (2013) / Mohd Rizuan Rahim - Rahim, Mohd Rizuan (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Kajian ilmiah ini bertujuan untuk mengenalpasti kepentingan penggunaan kuasa psikik yang terdapat dalam filem The Conjuring (2013. Kajian ini juga mengambil kira kebaikan dan keburukan penggunaan kuasa psikik. Pengkaji telah mengenalpasti tiga jenis elemen psikik yang terdapat dalam filem The Conjuring (2013) dengan berfokuskan kepada watak Lorraine Warren. Kajian ini akan tertumpu kepada teori psychoanalysis yang dikemukan oleh Carl Jung mengenai minda separa sedar yang berkait rapat dengan penggunaan kuasa psikik. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif sebagai landasan kajian ini dengan kaedah utama yang digunakan adalah analisis teks, kajian perpustakaan dan kajian internet. Hasil kajian ini mendapati penggunaan kuasa psikik sangat berkesan untuk berkomunikasi dengan semangat.