Kaedah lakonan Emotional Memory dalam pembentukan watak Awi dan Puan Syawiqa dalam Projek Teater Asylum / Siti Aishah Mohd Termizi - Mohd Termizi, Siti Aishah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Kajian ini dibuat adalah untuk menghuraikan mengenai kepentingan elemen emotional memory dalam proses pembentukan watak Awi dan Puan Syawiqa di dalam Teater Asylum. Kepentingan elemen emotional memory di dalam proses pembentukan lakonan ini dirungkaikan bagi mengenalpasti bahawa emosi memainkan peranan penting dalam mengukuhkan sesuatu watak di atas pentas. Oleh itu, bagi melengkapkan kajian ini, pengkaji telah menggunakan kaedah metodologi kualitatif bagi menyokong tajuk kajian ini. Antara kaedah yang digunakan adalah seperti kaedah pemerhatian, kaedah temubual dan kaedah pembacaan. Melalui dapatan kajian yang dibuat ke atas watak Awi dan Puan Syawiqa melalui kaedah emotional memory di dalam lakonan, ia telah dapat membentuk perwatakan seorang pesakit mental yang melakonkan seorang ahli politik dengan berkesan. Oleh yang demikian, diharapkan elemen emotional memory dapat memberi manfaat kepada pelakon amatur khususnya di dalam proses pembentukan lakonan.