Projek Novel Benih : Pembentukan watak melalui faktor psikologi skizofrenia berdasarkan teori genetic / Nurdiana Harizan - Harizan, Nurdiana (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Kajian ini dilakukan bagi penghasilan projek karya kreatif sebuah novel, Benih. Di dalam kajian ini, pengkaji bertindak sebagai seorang penulis. Bagi projek kreatif ini, pengkaji mengenengahkan faktor psikologi skizofrenia berdasarkan teori genetik oleh David Rosenthal. Di dalam pembentukan watak dalam projek novel ini, pengkaji menggunakan kaedah kualitatif sebagai kaedah kajian. Filem-filem seperti Case 39 (2009) dan We Need To Talk About Kevin (2011) adalah sebagai bahan yang menyokong kajian psikologi skizofrenia. Hasil daripada kajian yang terperinci memperlihatkan pembentukan dan perwatakan watak dengan baik yang membantu perkembangan naratif dengan lebih tersusun dan tertib. Selain itu, hasil daripada kajian yang terperinci ini membuktikan satu proses kreatif yang dapat dilakukan dengan baik secara sistematik berdasarkan dari aspek tema, watak, sudut pandang dan perkembangan naratif.