Konsep ‘Reversal’ Benjamin Button di dalam filem The Curious Case of Benjamin Button (2008) / Wan Rahzihan Zulasyraf Wan A Rahman - A Rahman, Wan Rahzihan Zulasyraf Wan (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Kajian ini menumpukan kepada konsep ‘Reversal’ yang terdapat di dalam perwatakan Benjamin Button di dalam sebuah filem The Curious Case of Benjamin Button (2008). Elemen ‘Time and Age’ telah digunakan di dalam kajian ini di mana konsep tersebut terhasil daripada ciri – ciri ‘reversal’ yang dilihat di dalam perwatakan Benjamin Button. Elemen ‘time and age’ ini dikaitkan dengan peredaran kehidupan Benjamin Button yang mempunyai fizikal yang songsang di mana beliau dilahirkan dalam keadaan tua dan membesar dengan keadaan muda. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dan analisa yang dibuat dengan menggunakan elemen ‘time and age’ yang dikaitkan dengan kehidupan ‘reversal’ Benjamin Button. Hasil kajian telah membuktikan bahawa perwatakan ‘reversal’ Benjamin Button telah wujud semasa kelahiran Benjamin Button dan membesar dengan memberi konflik terhadap watak persekitarannya.