Path-Goal Theory: Kaedah kepimpinan pengurusan pentas dalam persembahan projek Street Art Carnival / Amira Syahira Shamsul Bahri - Shamsul Bahri, Amira Syahira (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Persembahan pentas kini giat dilaksanakan oleh masyarakat di mana merangkumi pelbagai jenis medium yang cuba disampaikan terutamanya di dalam sebuah teater, konsert, karnival dan juga festival. Sesebuah persembahan itu kebiasaannya dipengaruhi serta dikawal oleh kepimpinan yang baik yang dipertanggungjawabkan daripada seorang pengurus pentas. Peranan kepimpinan sangat penting dan ianya boleh mempengaruhi organisasi, situasi malah melibatkan pergaulan terhadap sesama orang sekeliling dalam menjayakan persembahan tersebut. Dalam memfokuskan kepada projek Street Art Carnival, persembahan yang dijalankan telah diterapkan Path-goal theory oleh pengurus pentas di dalam memastikan persembahan tersebut tiadanya cacat cela. Teori tersebut menunjukkan bahawa tingkah laku seorang pemimpin boleh diguna pakai di dalam berbagai situasi yang berbeza keadaan dan masa oleh pemimpin yang sama. Kertas kerja ini akan mengkaji Path-goal theory sebagai salah satu kaedah kepimpinan yang terbaik untuk diaplikasikan oleh pengurus pentas dalam menjayakan sesebuah kelancaran persembahan.