Pembangunan objek pelancongan kajian kes: Dataran Pahlawan Bandaraya Bersejarah Melaka / Atikah Mior Kamarulbaid - Kamarulbaid, Atikah Mior (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Sektor pelancongan merupakan satu bidang yang penting dalam membantu kecekapan pembangunan samada dari segi ekonomi, politik, sosial mahupun budaya. Dalam masa yang sama pembangunan sesuatu tapak atau kawasan itu juga merupakan salah satu faktor dalam pembangunan pelancongan ini. Tapak warisan yang sedia ada yang diselenggara dan terpelihara dengan baik mampu menarik orang ramai samada pelancong dari dalam mahupun luar negara. Kajian ini akan menumpukan Projek Pembangunan Pelancongan di Dataran Pahlawan Bandaraya Bersejarah Melaka sebagai satu projek yang mampu menarik pelancong untuk berkunjung ke Melaka. Kajian ini juga akan menganalisa tentang Cetusan idea Dataran Pahlawan dalam pemelihara serta pemulihara tapak warisan yang mampu menarik pelancong. Kajian ini juga akan menelitikan tahap kemajuan pembangunan dalam mengekalkan warisan lama yang menjadi tumpuan baru yang mampu menarik lebih ramai pelancong sekaligus mampu menjana ekonomi negara.