Kajian implikasi pembangunan industri di kawasan luar bandar serta implikasi terhadap kawasan dalaman dan persekitarannya . kajian kes : Kampung Gajah , Perak / Mariani Harun - Harun, Mariani (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1996)
Perkembangan industri telah bermyla dengan berlakunya revolusi perindustrian pada tahun 17 69 di England. Pembangunan dan perkembangan perindustrian ini terjadi adalah disebabkan pencapaian teknologi manusia yang semakin maju dan fenomena ini turut merebak ke Malaysia dengan kemasukan penjajah. Pada masa tersebut perindustrian lebih kepada dasar ekonomi penjajah yang mementingkan kepada hasil bahan mentah negara untuk dieksplotasikan sebagai lambakan barangan pembuatan dari Britain.