Perhubungan antara persekitaran pembelajaran Matematik, sikap dan pencapaian akademik pelajar: Satu analisa kualitatif / Salina Hamed, Peridah Bahari and Abdul Ghani Kanesan Abdullah - Hamed, Salina; Bahari, Peridah; Abdullah, Abdul Ghani Kanesan (Universiti Teknologi MARA, Pulau Pinang & Pusat Penerbitan Universiti (UPENA), 2007)
Objektif artikel ini adalah untuk meneroka saling perhubungan antara persepsi pelajar tingkatan empat dari daerah Seberang Perai Selatan terhadap persekitaran pembelajaran matematik dengan (i) pencapaian pelajar dalam subjek matematik, dan (ii) sikap pelajar terhadap matematik. Elemen-elemen utama bagi mengukur keberkesanan persekitaran matematik adalah melalui persekitaran fizikal, prestasi di dalam mata pelajaran matematik, pencapaian akademik, dan konsep kendiri akademik (sikap terhadap matematik). Data dikumpul melalui sesi temu bual dan pemerhatian bilik darjah. Dapatan menunjukkan bahawa persekitaran pembelajaran matematik di lokasi kajian adalah positif iaitu subjek matematik diterima baik oleh para pelajar tingkatan empat dari daerah Seberang Perai Selatan