Pertembungan Tamadun Islam dan Tamadun Barat: Di mana letaknya konflik? / Mohd. Hapiz Mahaiyadin and Khaliff Mu’ammar A. Harris - Mahaiyadin, Mohd. Hapiz; A. Harris, Khaliff Mu’ammar (Universiti Teknologi MARA, Pulau Pinang & Pusat Penerbitan Universiti (UPENA), 2009)
Penulisan ini menghuraikan konsep ketamadunan dan peradaban menurut per spektif Islam dan Barat serta mencari titik-titik asas yang menyebabkan berlakukan konflik antara kedua-dua tamadun tersebut. Tamadun Islam tidak pernah memusuhi agama, budaya dan cara hidup orang Barat dengan memaksa seluruh manusia menuruti kehendaknya. Dengan dasar dan prinsip tersendiri, Islam menolak fahaman sekularisme berdasarkan kepada materialisms hedonisme, dualisme, humanisme dan rasionalisme. Fahaman tersebut yang mendasari perkembangan tamadun Barat, bukan sahaja merosakkan fungsi agama dan akhlak, malah pemikiran dan sistem nilai manusia. Turut disentuh proses Islamisasi dan kepentingan umat Islam menguasai ilmu moden bagi menghadapi cabaran masa kini selain mengembalikan semula kehebatan tamadun Islam di pentas dunia.