Intelektual: Satu perbincangan konseptual / Ruslan Zainuddin dan Rosiatimah Mohd Isa - Zainuddin, Ruslan; Mohd Isa, Rosiatimah (URDC, UiTM Perlis & UPENA, UiTM Shah Alam, 2006)
Konsep 'intelektualisme' mempunyai makna yang berbeza-beza. Dari segi falsafah moral, perkataan ini digunakan untuk menyamakan apa yang dikatakan 'kebaikan' dengan ilmu pengetahuan dan apa yang dikatakan 'kejahatan' dengan 'kejahilan'. Dalam bidang estetika, fahaman intelektualisme mementingkan idea dan citarasa yang dinyatakan pada benda-benda atau karya-karya seni. Manakala dalam teori ilmu pengetahuan, intelektualisme disamakan dengan rasionalisme, dan di sini intelektualisme menitikberatkan akal fikiran daripada emosi dan gerak hati. Artikel ini bertujuan untuk mengupas maksud konsep 'intelektual' dan siapakah yang layak dipanggil sebagai 'intelektual' di kalangan masyarakat.