Falsafah Ekonomi Islam: Satu pengenalan / Basri Abd Ghani - Abd Ghani, Basri (Universiti Teknologi MARA, Perlis, 2003)
Penulisan ini membicarakan aspek falsafah dalam perjalanan ekonomi Islam keseluruhannya. la mengutarakan bagaimana rupa bentuk dan kerangka suatu sistem ekonomi yang berlandaskan kehendak-kehendak Allah. Tanpa menafikan aktiviti-aktiviti ekonomi menjadi asas utama dalam kehidupan manusia. Falsafah Islam mampu membentuk gelagat individu ekonomi secara lebih realistik dengan mengandaikan segala sumber mutlak kepunyaan Allah sedangkan manusia hanya sebagai khalifah yang diberi tugas untuk memakmurkannya. Justeru perkaitan di antara akidah dan ekonomi memberi implikasi yang positif untuk kemajuan ekonomi.