Pengenalan kepada pembelajaran kooperatif / Azizah Mat Isa, Sarina Muhamad Noor and Sharipah Isa - Mat Isa, Azizah; Muhamad Noor, Sarina; Isa, Sharipah (Universiti Teknologi MARA, Perlis, 2003)
Tujuan kertas kerja ini adalah untuk memberi pendedahaii awal kepada pembaca berkaitan dengan pembelajaran kooperatif. Pembelajaran kooperatif merupakan kaedah sosial yang melibatkan pelajar bekerjasama untuk belajar dalam usaha mencapai matlamat pembelajaran dan meningkatkan pencapaian akademik mereka. Ianya berbeza daripada kaedah pengajaran tradisional dan cuba mengatasi kelemahan yang wujud dalam pengajaran secara tradisional. Terdapat banyak kaedah pembelajaran kooperatif yang boleh dilaksanakan di dalam bilik darjah dan jika kaedah-kaedah tersebut distrukturkan sedemikian rupa dengan mengambilkira elemen-elemen penting yang perlu ada, ianya mampu menghasilkan kesan-kesan positif sosial dan Iain-lain hasilan bukan kognitif.