Konsep Manusia Ekonomi (Economic Man) dalam perbahasan ekonomi Islam / Basri Abd. Ghani - Abd. Ghani, Basri (Universiti Teknologi MARA, Perlis, 2005)
Manusia diandaikan menghadapi masalah kekurangan (scarcity) dalam kefahaman ekonomi moden, namun bertindak rasional tanpa panduan apa apa kuasa melainkan kuasa pasaran iaitu penawaran dan permintaan. Justeru ekonomi Islam meletakan syariat (ajaran Islam) sebagai panduan kerana manusia adalah ciptaan Allah mampu menjayakan aktiviti ekonomi dan menyelesaikan masalah-masalah ekonomi secara praktikal.