Proses evolusi seorang guru / Naginder Kaur a/p Surjit Singh - Surjit Singh, Naginder Kaur (Universiti Teknologi MARA, Perlis, 2005)
Evolusi guru ialah suatu proses yang berterusan, sejak permulaan kerjaya guru sehingga ke akhir tempoh perkhidmatan pendidikan. Melalui proses ini, guru melalui berbagai tahap perubahan persepsi mengenai berbagai perkara seperti persepsi mengenai pengajaran, hubungan guru-murid dan pengurusan bilik darjah. Semasa mengambil tindakan, guru berkemungkinan sangsi dan kurang yakin akan kesahihan keputusan dan tindakan yang diambilnya. Justeru, berbagai konflik dan tension dihadapi sepanjang masa. Untuk mengatasi keadaan berkonflik dan memastikan perjalanan seorang guru melalui arus yang lebih rata, peringkat latihan guru boleh memainkan peranan untuk membimbing guru menjalani proses evolusi yang mantap melalui beberapa pendekatan seperti mewujudkan hubungan mentor-mentee, reflective practicum, pengetahuan sains politik dan perkongsian kuasa. Proses evolusi ini benar-benar mantap dan matang apabila guru mendapat pengetahuan isi kandungan pedagogi yang secukupnya dan dapat menyimpulkan teori tersendiri dalam pengajarannnya sebagai seorang yang bergelar pendidik.