Minda Kaunseling : Bil. 5 Mei 2016 : Panduan mengatasi gejala ‘mood swings’ (Siri 2) / Salwani Ibrahim - Ibrahim, Salwani (Career and Counseling Center, 2016)
Gejala ‘mood swings’ atau dalam bahasa melayu perubahan emosi yang mendadak merupakan pengalaman yang tidak menyenangkan bagi setiap individu yang mengalaminya. Kebanyakan kita pernah mengalami ‘mood swings’ ketika apa yang kita ingin lakukan mendapat halangan atau bantahan, tekanan dari pelbagai pihak. Kadangkala ‘mood swings’ juga berpunca daripada tekanan yang dialami dalam situasi pembelajaran, pekerjaan, perkahwinan, peristiwa yang menyedihkan, kegagalan dan kekecewaan dalam apa yang diimpikan dalam kehidupan serta kemarahan yang melampau terhadap sesuatu atau seseorang. Keadaaan emosi berubah-ubah dari gembira kepada sedih, marah, benci dan kembali kepada menyesal dan rasa bersalah.