Minda Kaunseling : Bil. 3 Mac 2016 : Cara gaya pembelajaran dan kaitannya dengan pencapaian akademik / Hjh Siti Aluyah Mohd Ali - Mohd Ali, Siti Aluyah (Career and Counseling Center, 2016)
Setiap pelajar di Universiti pasti ingin mencapai kecemerlangan akademik. Pencapaian akademik yang baik turut juga diinginkan oleh ibubapa dan pensyarah yang mendidik mereka. Terdapat berbagai faktor yang menyumbang kepada pencapaian akademik pelajar. Antara faktorfaktor yang telah dikenalpasti ialah sikap, kedudukan sosio-ekonomi, kelengkapan kemudahan belajar, tabiat, motivasi pelajar, keadaan persekitaran, kualiti pengajaran serta faktor kecerdasan. Bass dan Greary (1996) menyatakan salah satu cara menentukan prestasi atau kecekapan seseorang individu menguasai atau mempelajari ilmu adalah dengan mengenalpasti cara gaya pembelajarannya.