Minda Kaunseling : Bil. 2 Februari 2016 : Kaunselor sebagai mentor / Hjh Siti Aluyah Mohd Ali - Mohd Ali, Siti Aluyah (Career and Counseling Center, 2016)
Kaunselor memainkan berbagai peranan dalam organisasi. Salah satu peranan penting yang dimainkan ialah sebagai Mentor. Di Universiti Teknologi MARA (UiTM) terdapat Kaunselor yang terlatih dan berpengalaman yang telah bertahun-tahun menjadi Mentor kepada Kaunselor yang lebih muda serta baru masuk bekerja. Kini terdapat juga ramai Kaunselor yang menjadi Mentor kepada Kaunselor Pelatih yang datang ke UiTM untuk menjalani Latihan Industri dalam bidang kaunseling.