Hubungan kaedah pengajaran dengan kemahiran lisan Bahasa Arab dalam kalangan pelajar IPTA / Nor Shaifura Musilehat, Azman Che Mat and Ahmad Nazuki @ Marzuki Yaacob - Musilehat, Nor Shaifura; Che Mat, Azman; Yaacob, Ahmad Nazuki @ Marzuki (Research Management Institute, 2014)
Pembelajaran sesuatu bahasa mendedahkan pelajar kepada kemahiran-kemahiran berbahasa seperti kemahiran mendengar, kemahiran lisan, kemahiran membaca dan kemahiran menulis. Dalam pembelajaran bahasa Arab sebagai bahasa ketiga di UiTM kemahiran lisan adalah salah satu kemahiran berbahasa yang perlu dikuasai oleh pelajar. Namun melihat kepada keputusan penilaian dan ujian yang dijalankan di dalam kelas pada setiap semester seperti ujian lisan dan projek lakonan bahasa Arab didapati masih ramai pelajar yang gagal menguasai kemahiran lisan ini seperti tidak dapat menyebut perkataan Arab dengan sebutan yang jelas dan betul di samping lemah dalam menggunakan ungkapan asas bahasa Arab. Salah satu faktor yang menyumbang kepada keadaan ini ialah kaedah pengajaran yang digunakan oleh pensyarah di dalam kelas. Objektif utama kajian ini dijalankan adalah untuk mengenalpasti hubungan kaedah pengajaran yang digunakan dengan prestasi pelajar dalam kemahiran lisan bahasa Arab. Selain itu kajian ini juga bertujuan meneliti kaedah pengajaran yang dominan yang membantu pelajar dalam menguasai kemahiran lisan bahasa Arab sebagai bahasa ketiga di UiTM. Kajian ini menjadikan soal selidik sebagai alat untuk mendapatkan data. Sebanyak 257 orang pelajar ijazah sarjana muda yang sedang mengikuti subjek bahasa Arab tahap dua (BAB451) dan tahap tiga (BAB501) dipilih sebagai sampel kajian. Kaedah deskriptif dan inferential digunakan untuk menganalisis data yang terkumpul. Dapatan kajian menunjukkan wujud hubungan antara kaedah pengajaran dengan penguasaan kemahiran lisan bahasa Arab dalam kalangan pelajar. Beberapa kaedah pengajaran seperti kaedah sebutan, kaedah perbualan, kaedah pengulangan dan lain-lain lagi digunakan oleh pensyarah dalam pengajaran bahasa Arab dan kaedah-kaedah ini dilihat membantu pelajar menguasai kemahiran lisan bahasa Arab. Kesimpulannya, kajian ini menunjukkan kaedah pengajaran berkaitan dengan keupayaan pelajar dalam menguasai kemahiran lisan bahasa Arab. Pensyarah sewajarnya memilih kaedah pengajaran yang sesuai bagi membantu pelajar mendapatkan kemahiran berbahasa yang diperlukan.