ISSN di Malaysia: Sekilas pandang / Azmi Ab Rahman, Ahmad Souffiean Othman and Mohd Nizam Yunus - Ab Rahman, Azmi; Othman, Ahmad Souffiean; Yunus, Mohd Nizam (Faculty of Information Management, 2015)
International Standard Serial Number (ISSN) adalah kod 8-angka yang digunakan untuk mengenal pasti secara unik penerbitan bersiri. ISSN amat membantu dalam membezakan antara terbitan bersiri dengan tajuk yang sama. ISSN mengenal pasti semua sumber bahan bersiri, tanpa mengira medium mereka (cetak atau elektronik): surat khabar, penerbitan tahunan (laporan, direktori, senarai, dan Iain-Iain), jurnal, majalah, koleksi, laman web, pangkalan data, blog, dan Iain-Iain.. ISSN digunakan dalam pesanan, pengkatalogan, pinjaman antara perpustakaan, dan amalan lain yang berkaitan dengan sastera siri. ISSN adalah boleh diumpamakan sebagai Nombor MyKad bagi rakyat Malaysia dalam menentukan identiti dan membezakan satu individu dengan satu individu yang lain.