Kajian perbandingan reka bentuk tali leher era 60an dan 90an / Rafidah Hj Aman - Aman, Rafidah (1999)
Dewasa ini, kaum lelaki turut mementingkan gaya dan imej yang mencermtnkan perwatakan serta profestonalisme mereka. Dalam hal ini pakaian memainkan peranan penting agar tampak kemas, tampan dan bergaya. Apabila membicarakan tentang tali leher, ia tidak dapat dielak daripada berpakaian . la mencerminkan keperibadian serta penonjolan selera berpakaian. Citarasa individu dapat ditonjolkan melalui pemakaian tali Ieher yang menarik. Setiap corak tali laher ada kesan penampilan yang berbeza. Sebagai conton, tali leher sutera rona hitam potos membangkitkan gaya atau imej mewah, manakala tali lehar jenis kualiti biasa memberi imej santai dan pilihan masa kini ialah tali leher yang mempunyai motif flora, abstrak mahupun "polka-dots". Bagi corak club atau bintik-bintik kecil lebih sesuai untuk kemajlis rasmi dengan sut potongan klasik. Tujuannya agar sipemakai nampak bersopan dan berpendlrian tegas.