Satu kajian perkembangan tipografi dalam logo SUKMA. (Kajian kes : logo SUKMA dari tahun 50-an dan 90-an) / Shaharuddin Md Salleh - Md Salleh, Shaharuddin (1999)
Perkembangan tipografi semakin maju kehadapan. Namun apa yang menjadi harapan sekarang adalah kita patut mempergunakan perkembangan ini bagi tujuan memperbaiki dan memajukan lagi penggunaan tipografi pada logo. Dengan adanya kajian ini dapatlah dikupas segala yang tersirat (baik/buruk) untuk golongan akan datang. KesignifIkinan dan kepentingan: Membuka ruang bagi pencipta logo untuk membuat perbandingan atau persamaan ciri-ciri tipografi. Sealin itu tesis ini juga turut membantu kepada pelajar grafik bagi tujuan rujukkan untuk mecipta sesuatu logo. Kaedah dan prosedur: Kaedah kajian yang akan saya jalankan adalah kaji selidik di Majlis Sukan Malaysia dan Persatuan Negeri yang menjadi tuan rumah. Kesemua logo kejohanan akan diambil dan diselidiki dari segi gayaan tipografi, jenis tipografi, wama yang digunakan dan susunan tipografi tersebut. Bahan serta ide dalam menyiapkan kajian ini adalah melalui pemerhatian dan pembacaan saya dari buku-buku, majalah-majalah dan suratkhabar. Sumber data awal - Perpustakaan ITM, Majlis Sukan Negeri, Majlis Sukan Negara. Sumber data kedua. Kajian berdasarkan permerhatian terhadap logo SUKMA