Satu kajian dari aspek grafik terhadap paparan laman web TMnet / Suharni Baharudin - Baharudin, Suharni (2000)
Penulisan tesis ini bertujuan memberitahu umum mengenai sImp peranan seni reka grafik tidaklah pada karya-karya yang terhasil atas kertas sahaja tetapi selari dengan kemajuan teknologi komputer yang ada sekarang. Alat komunikasi informasi "Laman Web" ini menjadi tumpuan tesis kerana mengikut penyelidikan saya, iaitu hasil daripada temubual dengan pereka Web yang terlibat dan dalam pemerhatian sendiri hampir keseluruhan pembikinannya dikuasai dengan elemen-elemen grafik. Oleh itu, seni reka grafik bukan sahaja dinilai dari segi estetika tetapi keberkesanannya dalam menyampaikan sesuatu mesej agar rnudah difahami oleh penonton. Penulisan tesis ini juga bertujuan rnemberi pendedahan kepada orang ramai dan pereka grafik mengenai teknologi infonnasi seperti "Laman Web", sekaligus mengumumkan bahawa negara kita maju dalam bidang ini dan tidak ketinggalan zaman. Dalam bentuk penulisan tesis ini, beberapa kaedah penyelidikan telah dibuat seperti, kaedah temubual bersama tiga orang yang terlibat secara langsung dalam industri ini iaitu pereka grafik Web Services, Telekom Multimedia (TMnet), untuk memperolehi maklurnat. Kaedah pemerhatian dilakukan semasa saya menjalani latihan praktik di Web Services Telekom Multimedia (TMnet). Saya juga telah mengikuti dan terlibat sarna dalam beberapa projek penghasilan "Laman Web" sepanjang tempoh latihan praktik dari awal hingga akhir. Pengumpulan data dibuat dari buku-buku rujukan yang berkaitan dengan tajuk yang dibincangkan seperti 'Majalah PC', 'Information Design On The Web', 'Designing With Color' dan banyak lagi. Hasil daripada kajian yang dibuat, pengetahuan yang lengkap tentang "Laman Web" dan proses pembikinannya telah saya perolehi. Sebagai pelajar grafik dan bakal pereka grafik, merasai bahawa pengetahuan dalam bidang komputer sangat diperlukan pada masa hadapan. Seni reka grafik memainkan peranan yang penting dalam keberkesanan menyampaikan sesuatu mesej. Konsep yang baik disamping penggunaan elemen grafik dan pengolahan yang menarik serta prinsip asas rekaan yang bermutu tinggi akan memberikan tindakbalas yang positif kepada pengguna. Sekiranya di dalam pembikinan sebuah "Laman Web" tidak mempunyai atau tidak menitikberatkan e1emen-elemen grafik yang baik, persembahan itu akan kelihatan kaku, menjemukan dan matlamat untuk menyampaikan mesej kepada penonton sudah tentu tidak akan berjaya.