Penyelesaian masalah pembinaan rumah pangsa di Kuala Lumpur / Mardiana Soebarjo Tjokrosaroso - Tjokrosaroso, Mardiana Soebarjo (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1990)
Kuala lumpur, merupakan pusat pembangunan, ianya bermula akibat daripada perkembangan industri yang berlaku di dalamnya. Perkembangan yang pesat ini telah menjatdi daya tarikan kepada penduduk desa untuk berhijrah ke bandar, maka terjadilah proses urbanisasi Perkembangan industri samada berat atau ringan di sertakan dengan segala bentuk kemudahan-kemudahan lain yang ujud adalah menjadi faktor utama terhadap penghijrahan tersebut.