Tokoh kraf negara: Haji Tengku Ibrahim Bin Tengku Wook (satu kajian biografi) / Tengku Saripah Haji Tengku Ibrahim - Tengku Ibrahim, Tengku Saripah (2000)
Masalah Penyelidikan: Persoalan yang utama dalam kajian ini adalah untuk mengkaji dan mengenali dengan lebih dekat siapakah Tokoh Kraf Negara. Ia akan melibatkan kajian mengenai sejarah kehidupan beliau dalam seni ukir yang merangkumi kajian terhadap latar belakang pendidikan beliau dan sebagainya. Kajian ini juga dilakukan adalah untuk mengenalpasti karya-karya yang telah disumbangkan kepada negara, untuk mengetahui bagaimanakah cara beliau bekerja serta motif-motif ukiran yang menjadi kegemarannya. Penelitian akan dibuat terhadap keistimewaan yang terdapat dalam diri beliau serta ukiran yang dibuat.