Satu kajian karya pelukis wanita di Malaysia dan pendekatan mereka dari dekad 80-an hingga 2000 / Nor Azila Anuwal - Anuwal, Nor Azila (2002)
Tujuan dan matlamat penyelidikan. Ada beberapa tujuan penting penulis memilih tajuk sedemikian untuk dijadikan thesis. Antaranya ingin melihat dan mengumpulkan karya-karya penulis wanita Malaysia serta mengkaji pendekatan mesej yang ingin disampaikan kepada umum. Penulis juga ingin mengetahui jenis bahantara yang seringkali digunakan dalam penghasilan sesuatu karya. Dengan penulisan ini kita dapat mengetahui penerimaan masyarakat terhadap hasil karya pelukis wanita. Kesignifikan penyelidikan. Karya seni memang mempunyai pengaruh yang besar dan kuat terhadap masyarakat. Kebiasaannya ia dipelopori oleh pelukis lelaki. Penyelidikan ini akan mengupas dan mengumpul data-data serta hasil-hasil karya pelukis wanita tempatan. Selain itu penulis ingin menyelidiki gaya aliran dan pengaruh yang digunakan semasa menghasilkan karya tersebut. Di sini nilai estetika, kreativiti, keteraturan kerja, kerjasama, ketelitian dan kahalusan kerja dapat dipupuk.