Unsur-unsur romantisisme yang terdapat dalam filem lakonan dan arahan serta nyanyian P.Ramlee / Noor Hayati Itam Ganti - Itam Ganti, Noor Hayati (2000)
Tujuan dan matlamat: Kajian ini adalah bertujuan untuk mengkaji apakah unsur-unsur Romantisisme yang terdapat dalam lagu nyanyian , ciptaan mahupun filem lakonan atau arahannya, selain bertujuan unmk mengakaji bagaimana unsur-unsur tersebut dapat menjadikan filem-filem atau lagu-lagunya bukan sahaja berkualiti tetapi tahan ujian masa. Lagu-lagu beliau dan filem-filemnya kaya dengan tema masyarakat, justeru penulis juga akan cuba mengupas tema persoalan masyarakat yang sentiasa menjadi elemen utama yang merupakan fabor pendorong menjadikan filem dan lagunya digilai ramal.