Kes kajian: hotel Hyatt Saujana Subang Malacca Village Resort / Maizatun Nabilah Amir - Amir, Maizatun Nabilah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1990)
Tempat percutian atau peranginan adalah tempat yang dikunjungi oleh para pelancong dari dalam atau di luar negeri untuk merehatkan diri dari kesibukan dan ingin merasai perubahan dari kegiatan harian. Perkembangan awal tempat percutian hanya berlaku di kawasan yang dihubungi dengan pengangkutan darat . Pada akhir abad ke-19, ia terletak berhampiran dengan kawasan tumpuan manusia iaitu di gunung-gunung, sungai-sungai atau di tepi pantai.