Kajian mengenai identiti korporat hotel di Malaysia (kajian kes : Hotel Equatorial) / Molin Azwa Rafie - Rafie, Molin Azwa (2000)
Kajian ini adalah mengenai kepentingan identiti korporat bagi sesebuah hotel. Kajian menyeluruh dijalankan terhadap kepentingan identiti korporat bagi Hotel Equatorial di Malaysia, khususnya di Bangi dan penggunaan elemen-elemen seni reka dalam menyediakan perkhidmatan dan produk yang berkualiti bukan sahaja untuk pengguna tempatan malah pengguna luar. Kajian ini dapat menerangkan bagaimana fungsi dan kepentingan identiti korporat Hotel Equatorial terhadap setiap perkhidmatan dan rekaan produk mereka dalam memperkenalkan dan mempromosikan hotel ini di kalangan masyarakat khususnya para pelanggan mereka terutamanya para pelancong sarna ada tempatan atau asing. Antaranya promosi perkhidmatan dan penginapan di hotel tersebut dan kemudahan yang di sedia kan di Hotel Equatorial dalam memperkenalkan identiti mereka kepada para pelanggan. Identiti korporat berkaitan dengan empat konsep utama iaitu daripada sudut persekitaran (Enviroment), Tingkah laku (Behavior), Produk dan Komunikasi (Communication) di mana ia saling berkaitan dan mempunyai kepentingan tersendiri. Kajian ini juga membincangkan reka bentuk seperti logo dan brochure melalui penggunaan elemen-elemen seni reka seperti penggunaan wama, simbol, muka taip dan proses wama yang di gunakan dan sebagainya. Penulis mendapatkan maklumat kaedah pemerhatian dan melalui temu bual yang di jalankan dengan pihak pengurusan Hotel Equatorial dan kakitangan yang terlibat dalam pembikinan setiap rekaan yang dikeluarkan oleh setiap Jabatan yang terdapat di Hotel tersebut. Kaedah soal selidik telah dijalankan dan borang soal-selidik diedarkan bagi mendapatkan peratusan mengenai keberkesanan identiti korporat Hotel Equatorial kepada masyarakat dan terutamanya kepada pengunjung di Hotel tersebut.