Satu kajian mengenai perkembangan seni reka wang kertas Malaysia / Mohamad Hisyam Awaludin - Awaludin, Mohamad Hisyam (2000)
Peredaran masa dan perkembangan tamadun manusia telah membawa masyarakat menggunakan wang sebagai media pertukaran. Jika dahulu manusia menggunakan sistem 'Barter' iaitu pertukaran barang, tetapi masyarakat yang lebih bertamadun menggunakan matawang dalam proses urusanjual beli sehari-hari. Dari situ dapat dilihat bahawa wang amat penting dalam mengendalikan kehidupan seharian. Menyedari kepentingan matawang ini maka wujud kesedaran dan rasa minat pada diri penulis untuk terns mengeksplorasi tajuk ini. Penulis telah memilih tajuk tesis yang berkaitan dengan matawang iaitu satu kajian mengenai perkembangan senireka wang kertas Malaysia. Ianya bertujuan untuk memahami dan mengetahui tentang sejarah wang kertas, elemen-elemen senireka yang digunakan dan ciri-ciri keselamatan yang terdapat pada wang kertas tersebut didalam ketiga-tiga siri. Ini memandangkan sebahagian daripada masyarakat kita sendiri mungkin tidak pemah mengambil tahu dan mengambil berat tentang perkembangan senireka yang terdapat pada wang kertas Malaysia.