Keberkesanan poster kempen perlindungan hidupan liar dalam memupuk kesedaran di kalangan pelajar institusi pengajian tinggi tempatan. (skop kajian - Institut Teknologi MARA, Caw Melaka) / Khairudin Baharum - Baharum, Khairudin (1999)
Manusia kini terlalu ghairah mengejar kebendaan dan kebanggaan sehingga lupa tentang anugerah ciptaan Tuhan. Pelbagai projek prasarana yang berlebihan telah melibatkan kemusnahan hutan yang berleluasa. Akibat perbuatan berkenaan, habitat dan ekosistem terjejas dan terancam. Maka populasi binatang liar mula berkurangan dari semasa ke semasa. Beberapa spesis yang kian terancam di Malaysia iaitu Badak Sumatera ( Sumatran Rhinal Dicerorhinus Sumatrensis) yang kini populasinya di antara 150-100 ekor di dalam hutan, Harimau Belang ( Panthera tigris corbetti), Seladang ( Bas gaurus hubbackii),Tapir ( Tapirus indicus ), Kambing Gurun ( Capriconis sumatrensis ), Harimau Kumbang ( Panthero paraus) dan Kucing Tulap ( Felis teminckil). Kedangkalan masyarakat tentang pentingnya ekologi yang berantai terutama perhubungan di dalam ekosistem hutan adalah penyebab berlakunya kegiatan kemusnahan hutan yang tidak terancang. Pada bulan Febuari 1997, Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan bahawa kerajaan Malaysia akan meluluskan cadangan pembinaan leburaya tanah tinggi atau lebih dikenali