Keberkesanan pengiklanan transit pada badan bas awam (Kajian kes: Bandaraya Johor Bahru) / Fazlin Yatimin - Yatimin, Fazlin (2002)
Bas awam merupakan satu kemudahan utama bagi orang rarnai untuk bergerak ke sana-smt. Kewujudan pengiklanan transit sedikit sebanyak menjadikannya lebih menarik dan bermakna. Penggunaan elemen seni reka grafIk dalam iklan memainkan peranan yang amat penting untuk menjadikan sesuatu iklan itu kelihatan ceria dan segi keselesaan penglihatan orang ramai. Tambahan pula ia dapat membantu mereka untuk mendapatkan maklumat tertentu melaluinya. Walau bagaimanapun tidak rarnai yang mengetahui tentang pengiklanan transit ini. Oleh itu, dengan adanya kajian mengenai pengiklanan transit pada badan bas awam di Bandaraya Johor Bahru ini, masyarakat akan memahami dengan lebih mendalam lagi. Elemen seni reka graftk yang digunakan meliputi tipografi, imej, warna dan reka letak. Kesemua elemen ini dipersernbahkan dengan gaya yang tersendiri pada setiap iklan di badan bas awam. Oleh itu, kita boleh melihat bermacam-macam reka bentuk iklan melalui pengolahan elemen seni reka graftk yang digunakan. Iklan yang biasa diparnerkan ialah iklan kempen, iklan produk barangan, iklan hiburan, iklan makanan dan sebagainya.