Keberkesanan kartun media cetak kepada pembaca di Malaysia dalam Era 90'an / Azmi Ali - Ali, Azmi (1998)
Keberkesanan kartun media cetak sebagai tajuk penulisan tesis iniadalah bertujuan mengkaji atau mengenali dengan lebih dekat lagl keberkesanannya di samping menganalisa peranan dan penjenisannya. Kartun media cetak dijadikan satu kajian kes kerana ia senang diterima oleh berbagai lapisan masyarakat. Penulisan ini juga bertujuan bagi memperakui pandangan penulis bahawa kartun media cetak mampu memberi hiburan sambi! membuka minda pembaca.Ia juga mengkaji bahawa kartun yang baik horus ada asas yang balk dan dari sinilah penulis mendapati bahawa kartun yang baik haruslah mempunyai mesej atau maklumat yakni ada sesuatu yangingin disampaikan dan dikongsi bersama pembaca.