Revolusi teknologi maklumat / Nadiah Badrul Hisham and Noor Amalie Fatihah Mohd Yusri - Badrul Hisham, Nadiah; Mohd Yusri, Noor Amalie Fatihah (Faculty of Information Management, 2015)
Artikel ini membincangkan tentang revolusi maklumat yang semakin berkembang seiring penggunaan pelbagai teknologi yang serba canggih. Maklumat boleh diakses dimana sahaja serta tanpa sempadan oleh sesiapa sahaja yang mahukannya. Teknologi maklumat boleh diringkaskan sebagai satu proses pengaliran, penyebaran dan pemprosesan maklumat. Melewati dunia yang serba canggih ini, segala jenis transaksi lebih mudah dilakukan menggunakan teknologi yang ada. Bahkan setiap urusan menjadi lebih cepat dan mudah serta amat berkesan dalam kalangan rakyat masa kini. Teknologi maklumat telah menggantikan sistem-sistem manual yang terdapat dalam organisasi seperti menulis laporan menggunakan komputer. Selain itu, penulis didalam artikel ini turut membincangkan kebaikan penggunaan maklumat yang tepat dan keburukan penyebaran maklumat palsu dalam kehidupan sehahan. Antara contoh kebaikan penggunaan maklumat yang tepat ialah pengguna dapat membuat pilihan yang tepat serta dapat mempraktikkan maklumat yang diperolehi dengan berkesan.