Ancaman kepada rekod elektronik / Ahmad Azman Mohamad Ramli - Mohamad Ramli, Ahmad Azman (Faculty of Information Management, 2010)
Rekod elektronik digunakan dengan begitu meluas oleh masyarakat kini. Fenomena ini sudah pasti telah menyebabkan rekod elektronik banyak digunakan untuk menyimpan maklumat yang bernilai, samada milik individu atau organisasi. Sehubungan dengan itu, rekod elektronik perlu dilindungi daripada sebarang jenis ancaman yang boleh membahayakan maklumat yang terdapat di dalamnya. Untuk membolehkan rekod elektronik dilindungi dengan berkesan, pengguna perlu terlebih dahulu mengenali perkara-perkara asas berkaitan rekod elektronik dan jenis-jenis ancaman yang boleh membahayakannya. (Jenis ancaman ini adalah pelbagai). Artikel ini membincangkan sebahagian daripadanya yang dianggap sangat perlu diketahuioleh pengguna.