Seniman Abdullah Ariff Sebagai Propagandis Visual Sewaktu Pendudukan Jepun Di Malaya - Che Cob, Saiful Akram (Faculty of Art & Design, Universiti Teknologi MARA, 2016)
Artikel ini menganalisis karya-karya seniman Abullah Ariff bercorak propaganda di era yang mencabar, bingung, kacau-bilau dan adakalanya dramatik pada zaman pendudukan Jepun yang penuh polemik dan konflik. Periode Perang Dunia Kedua adalah zaman yang tidak akan dapat dilupakan oleh mana-mana ketamadunan moden. Pendudukan Jepun di Malaya dari tahun 1942 hingga 1945 menjadi titik tolak perubahan kuasa politik dunia, yang mana tempiasnya turut merasuk masuk kepada aktitiviaktiviti kesenimanan di Malaya. Karya-karya propaganda yang dihasilkan oleh Abdullah Ariff menjadi dokumen sejarah visual negara bahawa seniman ini pernah bergiat aktif sebagai propagandis yang ‘pro’ kepada pemerintah Jepun di sepanjang tempoh pendudukan